fredag 4 november 2011

Virkade knappar, hur man kan göra

För att få en stabil kärna att virka kring har jag använt plastlock från yoghurtpaket. De är tillräckligt hårda och samtidigt så mjuka att det går att klippa i dem. Här har jag klippt bort kanterna så bara två runda platta plastbitar är kvar, ca tre cm i diameter.
 

 Virka en tät rundel, lite större än plastbiten. Sedan virkas ett varv till utan nån ökning eller minskning.
 

Stoppa in plastbiten och minska maskorna genom att hoppa över först ungefär var tredje och sen varannan maska. Se till att virkningen blir spänd. Blir det för löst så riv upp en bit och gör om med kraftigare minskning.


Hela "knappen" invirkad. Detta är baksidan, här gör det ingenting att det ser lite glest ut.


Virka ett par maskor mot kanten, alltså så de sitter fast i knappen. Virka inte helt fram till kanten utan lämna en liten bit. Därefter virkas några luftmaskor. Klipp av garnet men lämna några decimeter.


 Gör en till knapp på samma sätt. Virka sedan med garnet från den högra knappen fasta maskor på den vänstra knappens fria luftmasksnutt och vice versa så knapparna kommer att sammanlänkas sida vid sida.


Fäst trådarna. Knapparna har förbundits med en liten "bro".


Det har blivit två knappar som sitter ihop bredvid varandra.


Man kan också sätta två knappar mitt för varandra, från mitt till mitt, med framsidorna utåt. Båda sidorna går då att använda som framsida.

Vidare finns det naturligtvis hur många variationer som helst på detta tema, "det är bara den egna fantasin som sätter gränserna", om man får använda en gammal klyscha!
3 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

himla fiffigt - tack för att du delar med dig!

Otaliga projekt sa...

Tack så mycket för ett väldigt bra tips.
Trevlig helg
Sarah

Angelica sa...

Har gått och verkt på detta ett par dagar, hur jag skall göra fina knappar till min stickade poncho utan att komma på ett bra sätt. Ssnubblar jag på ett superfiffigt tips här hos dig mitt i natten när jag borde sova. =)

Angelica