torsdag 29 december 2011

Gedda och fådda


Kurt Olsson införde ordet fådda (fådda blommor). I enlighet med denna ordbildning kan jag väl kalla dessa saker som jag gjort och gett bort för gedda: Först en tunn sjal som jag virkat i ett fantastiskt fint garn - den är gedd till en som fyller år på annandag jul. Det var denna sjal som jag visade en glimt av senast. Hör på det här, vad som står på garn-etiketten:
MANOS del URUGUAY The Hands of Uruguay, is a non profit organization which assembles over 400 artisans in cooperatives scattered throughout the countryside of Uruguay. The aim of the organization is to bring economic and social opportunities to rural women.
Manos Lace is an opulent blend of three precious fibers, for your finest heirloom lace projects.
70% baby alpaca, 25 % silk, 5 % cashmere.Det var svårt att ta några bra bilder, mörkt var det, och bråttom var det att få iväg den när den var klar. Men även om bilderna inte blev så snygga så är jag ganska stolt över mönstret!
...Sen kan jag även under rubriken gedda visa en mössa som jag gjorde till Jägarn. Alla julklappar blir ju inte alltid överraskningar, men den här lyckades jag verkligen göra utan att han märkte det! Bland annat tog jag den med mig till jobbet de gånger jag låg över i det där övernattningsrummet som jag nämnt om. 
Den är virkad med smygmaskor som de andra mössorna, men det här garnet är mycket tunnare än de jag använt tidigare, det är ett sockgarn som heter Regia (75% superwash ull), 420 m per 100 g. Jag  har gjort efter samma mönster som de andra mössorna men med fler maskor, fler varv och smalare virknål (nr 5). Och ränderna "fanns i garnet" - det är därför färgbytena kommer en aning osymmetriskt, men jag tycker de blev fantastiskt regelbundna ändå.


Hur ska det gå, hur ska det gå? Vi leder med tre-noll. 
...
(Slutresultatet blev fem-ett så idag behöver han inte skämmas för mössan!)
...
...Det finns en sak som jag skulle vilja visa under rubriken fådda också: En av mina julklappar innehöll denna: en clovervirknål! Det var sonen/Datanörden som kommit på den goda idén att ge mig en sån fin julklapp! Tack! (Visste han att jag provat en sån hos Miastickar?)
...

Angående min onda rygg som jag senast skrev om så kan jag meddela att jag känt av den hela julen, och det är fortfarande inte helt bra, men i alla fall något bättre.
 ...


Nu vill jag önska alla ett gott nytt år!


19 kommentarer:

Annika GW sa...

Gott Nytt År! och vilket fantastiskt fint mönster på sjalen!Jag förstår att du är stolt över det fina resultatet! / Annika

Anelma handarbetar sa...

Wow vilken vacker sjal!

Kram Birgit

Pysselfarmor sa...

så vackra gedda saker du har gjort
;-))

Mia stickar sa...

Sjalen ser helt fantastisk ut och en Skellefte-AIK-mössa kan aldrig vara fel! Och angående virknålen så kommer du att älska den! Hoppas ryggen går till sig helt!

Anonym sa...

Vilket fint mönster på sjalen, så skirt! Gott nytt år på dig!

Fiff sa...

Åh, vilken vacker sjal!

Växthusmadam sa...

Vilken fantastisk sjal, den är verkligen jättevacker!!!
Gott nytt virkår önskar Växthusmadam

R´s sa...

Och som vanligt...så himla fina saker du gjort. Gott Nytt År!

Eva sa...

Gott Nytt År
Sjalen är jättevacker, ett riktigt smycke.
Hoppas verkligen att din onda rygg snart blott är ett minne/ Ha det gott

Gunilla sa...

Ville bara titta in och önska det ett Gott slut och ett Gott Nytt År/Kram sååå snygg sjal!!!

Anonym sa...

Sjalen är riktigt vacker!
Vad tycker du om din nya virknål, är den bra att virka med?
Vill också önska dig Gott nytt år!

Pysselfarmor sa...

Gott Nytt År!
Tack för alla snälla kommentarer under 2011.

nattugglan sa...

Gott nytt år till dej.. Vilken fin sjal su har virkat..o mössan ger väl tur..? Nu har vi fikat lite..baguetter,ost, pizza..o jisses allt vad vi har "bökat " i oss..ha det bra nästa år...

garnlek sa...

Oj, vilken fin gedd sjal! Beundrar dig som orkar virka spets, i tunt garn därtill! God fortsättning!

Nettan sa...

Vilken fantasisk sjal! Vilket hantverk... *beundrande blickar*
Önskar dig ett Gott Nytt År!!

Emilia sa...

Väldigt vacker sjal! Har just nu två stickningar på g i samma garn, men med tanke på tjockleken har jag inga större förhoppningar om att bli klar inom en snar framtid ;)
Gott Nytt Kreativt År!

disa sa...

Wow, otroligt fin sjal!! Och gott nytt år på dig med. =)

Hedvig sa...

God fortsättning! :)

Mmatilda sa...

Jag vill bara säga tack för alla kommentarer och komplimanger! Och till virkpia: det kommer väl en recension av virknålen så småningom...