söndag 30 juli 2023

Äkta spetsar

 


För ett par veckor sedan träffade jag mina  två systrar. Vi hade fortfarande ett antal lådor att gå igenom efter vår mamma. Vår textilintresserade, främst vävande mamma! Bland vävda dukar, psalmböcker, brev och fotografier fanns en plastpåse med ännu mer virkade spetsar!

Jag har tidigare visat bilder på ett antal virkade gamla spetsar som vi hittade bland mammas grejer, se här.

De här som jag fotat idag verkar minst lika gamla som de jag hittade förra gången, och precis som då vill jag påpeka att de antagligen inte är virkade av min mamma.

De är också virkade av samma sytrådstunna garn!

På bilden ovan är de virkade blommorna (eller stjärnorna eller vad jag ska kalla dem) hopsydda tillsammans med tygremsor till en  cylinder. Är det ett gardinomtag? Eller har de suttit på ett par långbenta viktorianska underbyxor?  Ja man kan ju få olika associationer men jag vet inte svaret.
Äkta spetsar.

Så här står det i Wikipedia om spetsar:

En spets är en genombruten, mönstrad tunn textil, utförd i olika material som till exempel linne, silke och bomull och med olika tekniker, som exempelvis sömnad, knytning, flätning, språngning, vävning, stickning, virkning och knyppling.

Som äkta spetsar räknas dock endast sydda och knypplade spetsar. De mest förnämliga spetsarna tlllverkas i Venedig. Spets pryder vanligtvis bordsdukar och kläder. Förr hade även överlakan och örngott spetsar.


Men jag har två gamla böcker av Elsa Brandstake som heter just Äkta spetar I och Äkta spetsar II. De är från 1925.

I bok I beskrivs knutna och trädda spetsar, sydda spetsar och frivoliteter.

I bok II beskrivs:  knyppling, virkade spetsar (guipure d'Irlande), stickade spetsar.

Så Elsa Brandstake räknade åtminstone irländsk virkning som äkta spetsar.

Irländsk virkning går till så att man virkar lösa motiv, blommor och blad mm, som sedan virkas ihop  på nåt slags gallerbotten. Jag har aldrig utövat den konsten.

Det här är något annat.


Tex denna, en enkel geometrisk form, men visst är den ändå rätt raffinerad?


Det finns också en förening som heter Föreningen Svenska Spetsar. Deras intresse är endast knyppling och de arbetar för att bevara och utveckla den svenska knypplingen. Knyppling är något jag provat på bara mycket mycket lite. Jag tror faktiskt det var i grundskolan.De spetsar jag fotat idag och som syns här tycker jag är ganska imponerande!!! Jag har nästan varit tvungen att syna dem med förstoringsglas för att konstatera att de är virkade.
En del är bara korta bitar, tänkta som provlappar? Andra är långa som om de faktiskt suttit på ett lakan.Vad sägs om ett litet "enkelt" rosmönster? Det är nästan en decimeter brett...


Eller det här med blommönster? Inget som man påtar ihop på en kväll precis. Det är 140 cm långt och ser ut att ha klippts loss från där det en gång suttit, se på vänsterkanten. På ett lakan kan man gissa.

Ja, och alla bilder i detta inlägg visar alltså äkta virkade spetsar.

Jag var bara tvungen att visa dem.


1 kommentar:

Anna sa...

Beautiful crochet lace.
Have a nice week !
Anna