fredag 28 oktober 2011

Städa på freda!


Hur lär man sina barn att städa? Är det enda svaret hot och tvång?! 
Hur lär man dom att när man säger "städa överallt" så menas verkligen överallt, dvs under, bakom, inuti osv... Här en ganska sensationell bild av just den här nittonåringen - sysselsatt på ett för honom rätt ovanligt sätt! "Titta det ser ju ut som cafe latte" tyckte han när han såg färgen på skummet som bildades...

 Han, det är sonen alltså, har flyttat från en trång mörk vindsskrubb till en något större, eventuellt något ljusare källarskrubb. (Det låter bakvänt men kan bero på att vindsskrubben endast har ett takfönster och källarskrubben har flera fönster åt olika håll, så även om de är små så blir ljuset sammanlagt bättre.)  Vad som återstod i samband med flyttningen var att städa ur vindsskrubben. Vi - föräldrarna - har tjatat på honom och försökt förklara "nu måste du städa ALLT och ÖVERALLT". Han sade sig ha gjort det. Idag var jag där, tillsammans med sonen och hyresvärden för att lämna tillbaka nycklarna... Trodde jag. Hyresvärden skrev en lista på det som han tyckte fortfarande var ogjort! Hå hå ja ja, det vara bara att ta fram trasor och borstar igen och göra klart det som var lämnat.

Förmodligen ändå det bästa sättet för den städ-ovane att lära sig. Jag menar att det fungerar bättre om nån annan säger något än när mamma kommer med sitt vanliga tjat.
Jag hade väl inte sagt uttryckligen att tex ugnen självklart måste rengöras INUTI.
Eller golvbrunnen i badrummet.
Eller golvet BAKOM toan.
Plus ett antal ytterligare detaljer som var glömda/struntade i.


Vantarna provades och de är något stora. Här vid ratten för övningskörning - han ska förhoppningsvis klara av att ta ett körkort - eventuellt under detta eller nästa år.
Jag hade provat ut vantarna på maken/Jägarn, hade för mig att sonen skulle passa i ungefär samma storlek. Men trots att sonen är åtminstone en decimeter längre än sin far så verkar han behöva vantar i en mindre storlek. Måste ha något att göra med vad man använder sina händer till - sågar ved med motorsåg eller mest sitter vid datorn...
Eller så är det bara åldersskillnaden.

Det ska bli fler vantar framöver, alla storlekar kommer att behövas hur som helst.
11 kommentarer:

Otaliga projekt sa...

Jag förstår om du höll dig för skratt idag, men jag log lite hela tiden när jag läste ditt inlägg.
Tack för skrattet och trevlig helg.

Annika GW sa...

Helt rätt! Att tjata på en 19 åring är ingen ide! Viktigt att få ta eget ansvar i den åldern.Man lär sig av sina misstag!

Anelma handarbetar sa...

Man kan inte säga det bättre än du nu har gjort. Sitter fortfarande och ler och tänker på min yngste son. Eget ansvar är det bästa.

Trevlig helg.

Kram Birgit

Åsapåsa sa...

Gullevännerna! <3

Pysselfarmor sa...

Känner så väl igen det där tjatandet - har två söner som nu är över 30. När det bodde hemma såg det ut som f-n i deras rum...allt de lade/släppte utanför bar jag bara in på deras rum och släppte ner på sängen. Städa hrmppftt....
sedan flyttade de...fortfarande litet rörigt, men bättre. Döm om min förvåning idag när jag kommer hem till familjerna så är det snyggt. Hos äldste sonen som var "värst" är det han som håller i skurtrasa och dammsugare och jag kan säga att där kan man äta middagen på golvet!! Och allt ligger på sin plats. Så det kan bli...

så ge inte upp - det kommer nog den där ordningen ska du se!

Anonym sa...

Behöver han mer övning så finns det mycke städing här att ta itu med, både sånt som ska torkas under och inuti! :) Vantarna ser fina ut!
Miastickar

Black Iris sa...

Nej, inte tror jag att sonen struntat i att städa just de utrymmena. Han har helt enkelt inte förstått att det blir skitigt även där.
Jag tror inte att min 37-årige son hade tänkt på det ens.
Roligt är det när man läser det så här hos dig men det är minsann inte roligt att behöva tjata.
Din son har nog lärt sig en hel del nu, tror jag:)

Kram Maidi

R´s sa...

Känner så igen mig.. och har tvingats inse att felet faktiskt helt ligger hos mig : )

nattugglan sa...

av misstag lär man sej.. det blir nog en karl av honom oxå..vantarna såg bra ut..

Thessan sa...

jättefin blogg du har! älskar allt som är virkat!

Thessan sa...

tack, jo det har blivit en hel del "Amisar" och fler är på gång! Mysigt nu i höstvädret att kunna sitta inne bland levande ljus å virka =)