torsdag 10 mars 2011

Små bullar, små maskorHar jag bakat semlor? Otroligt nog - ja! Pojkarna ska komma hem i helgen och jag har lovat semlor, hemmabakade och många, så man kan äta flera. Så jag gjorde dom inte så jättestora. Dock skulle den här satsen som jag gjorde 23 st av ha kunnat räcka till 40 "minisemlor" enligt receptet (i Bonniers kokbok) - hur små skulle de bli då? ...som vindruvor eller så?
När det gäller smygmaskor.

Visst, dom är små, och det låter som om det vore jättejobbigt att virka med bara smygmaskor - men det ÄR inte det! En smygmaska görs ju i en enda rörelse, medan en fastmaska görs i en upprepad framochtillbakarörelse, stolpar osv naturligtvis ännu mer. Man kan faktiskt virka tex hela vantar (eller annat) med bara smygmaskor! Det gjorde jag förra vintern, till mig själv och till resten av familjen, och sedan ytterligare några. På bilden syns några som fortfarande finns kvar här hemma. (Och så ett par som jag gjorde med inspiration från den där boken om att tova och återanvända gamla tröjor, de vantarna är gjorda av ärmarna på en tröja. Resultatet var "så där", men de fick vara med på bilden.)
Därför känner jag mig lite färdig med vantar för tillfället och det har inte blivit gjort några i år. Men "det som havs det skavs" så nästa vinter kanske jag måste börja virka nya vantar.

Jag lärde mig smygmaskvirkning från boken som heter just Smygmaskvirkning av Kerstin Jönsson. Det var enkelt och vantarna blir smidiga och sköna. Jag virkade mina med en vanlig virknål i överdimensionerad storlek, man kan också använda en särskild smygmaskvirkningsnål.
På norska heter det pjoning. På nätet kan man hitta massor om man söker på smygmaskvirkning eller pjoning.


Att göra en ribbkant på en mössa i smygmaskor är absolut överkomligt, jag lovar!


Ska jobba i eftermiddag och ikväll. Innan det måste jag nog ut i solen en stund, vi har SÅ fint väder. SMHI hade varnat för oväder, men vad det blev av det vet jag inte. En centimeter har det nog snöat inatt och visst blåste det igår kväll, men SÅ farligt tycker jag faktiskt inte att det var.

Heja våren!

8 kommentarer:

Mia stickar sa...

Jag har just kommit igång med vinterns första par vantar, lite sent ute kanske......... Dina smygmaskvantar har jag ju fått känna på och dom är fina! Kommer att sakna dig på juntan ikväll!

Fiff sa...

Det e jättefint med smygmaskvirkade vantar! Men det tar ju längre tid att virka med enbart smygmaskor...därför gör jag inte det. Än. Annat är det med en tredubbel stolpe ;-) hihi. Kram

4U2! sa...

Vantar har jag inte kommit fram till än, lite överkurs än så länge! :)
sv: skickat ett mejl till dig.
Ha en fin dag, här smyger sig solen fram.

4U2! sa...

sv: tyvärr bara för barn :)

R´s sa...

Har också tänkt prova smygmaskvirkning flera gåger men det har alltid strandat på att jag inte haft rätt "nål".. ska prova med en större som du gjort. Jättefina vantar verkar det ju bli : )

Maria sa...

Kul att pojkarna kommer hem i helgen och semlor e alltid en höjdare, vad gör men inte för sina barn. Nästa junta e hos mig. Kram

Pysselfarmor sa...

Har bara tittat i boken om smygmaskvirkning ännu...det liksom hinns inte med allt man vill och planerar för. Men snart så.....jättefina är dina vantar så jag blir väldigt inspirerad att börja.

Fröken Linda sa...

Hej! Det var ett tag sedan jag kikade in till dig, har haft ovanligt mycket att stå i med.
Vad mycket fint som du gjort - härligt att se.
Mumsiga bullar och finfina vantar, och så är du jo så flink till olika virktekniker du.
Hoppas du hör av dina vänner snart. Det är så fruktansvärt det som hänt i Japan att det går inte ta in nästan.
Ha en riktig fin og solig uke / Kram